Saturday, January 15, 2011

Lepat Pisang

Ada tak sape2 yang x tau pe tu lepat pisang??
Tadaaaaa......gambar kt bwh ni adalah lepat pisang
sejenis kuih tradisional
kuih ni femes kat kelate
kg tercinta aku
Hehehe...


~~Taken from Mr.google~~

Lepat pisang is one of my feveret
klu balik kg x sah klu x suh mama or tokwan watkan
bila lagi nak manja2 kan...kan..kan..
semalam tetiba rasa nk makan lepat pisang
tp x de periuk kukus :(
tiba2 aku dapat satu idea
nak gunakan rice cooker sebagai periuk kukus
aku rs boleh sbb konsepnya sama je
letak air kat bawah
and letaklah loyang tu kat atas pastu tudung
tu yang aku g Giant beli loyang,tepung and santan segera
semangat giler nk makan lepat pisang ni
pisang no need to buy sbb dh ada
aku x pernah pun lagi wat kuih ni sendiri
x penah tau pun macam ne nak wat
tp arini terpaksalah
takkan nk suh my mum@my grandma poskan
tp setau aku kuih ni senang je
based on rasa dia
cara membuatnya lebih kurang ngan wat cokodok je
so aku tnyla tokwan betul x pe yg aku teka tu
and tokwan cakap betul
yes!!yes!!yes!!
ana berjayaaaaaaaaaaaaaaa


Resepi Lepat Pisang

***Kalau sape tau wat cokodok tau la buat kuih ni**

  • 5 biji pisang berangan
**kalau kt umah ktorg guna pisang kapas je

  • Tepung gandum

*xtau nk cakap banyak mana.Korang kene anggar sendiri.Kalau kuih tu lembik tambah lagi tepung***

  • 2 1/2 sudu besar gula
**kalau nk manis tambah lg**

  • Sedikit garam untuk hilangkan rasa tepung
  • 25 gram santan
Cara-cara membuatnya

  1. Panaskan periuk kukus@my lovely rice cooker bersama air.Biarkan sehingga mendidih
  2. Dalam bekas berasingan,pisang yang dibuang kulit dilenyekkan bersama dengan tepung gandum,gula dan garam,Pastikan pisang telah hancur sepenuhnya or at least 90%
  3. Masukkan santan dan gaul hingga rata
  4. Letakkan sedikit tepung gandum ke dalam loyang untuk mengelakkan dari melekat. Kemudian tuangkan kesemua campuran ini ke dalam loyang dan masukkan ke dalam periuk kukus tadi.Tudung dan biarkan selama 20-30 minit.
**If nk letak dalam daun pisang&bungkus pn boleh**

5. Apabila masak biarkan sejuk dan hidangkan





**Inilah dia rupa lepat pisang yang aku buat tadi.Melekat skit sbb aku terlupa letak tepung gandum dalam loyang**

Dh tinggal separuh sebab aku dh ngap dulu.Lapar giler.Hehehe...
Nnt next time lehla lak try wat puding gula hangus @_@


Nota siku:Kurangkan gula dalam masakan tp lebihkan gula dalam senyuman


1 comment:

YuYu nmaSdEna said...

woooowww.. sedap!
senang je nak buat ye. aku biasa makan yg nenek aku buat je. ehehehe. leh try. thanks!