Saturday, January 29, 2011

Belut Dan Khasiatnya

Semalam macam biasa g pasar ngan tokwan
untuk cari bahan-bahan masakan
macam sayur,lauk-pauk basah
dan sebagainya
pastu ternampaklah sorang abang ni jual belut
so aku belilah belut untuk adik lakiku
siap suruh abang tu siang sekali belut tu
kalau nak harapkan aku memang tak akan buatlah
walaupun aku tau belut ni teramatlah sangat
banyak khasiatnya
tapi aku tetap tak makan
antara khasiat belut yang aku tau
ialah dapat mencantikkan kulit,dapat mengubat penyakit lelah,
dan menyembuhkan luka pembedahan
Biasanya, mama atau tokwan akan buat
padprik belut or sup belut
tapi ada makcik semalam cakap kalau buat tomyam belut pun sedap
Errrrrr......terkedu aku seketika
Macam mana agaknya rasa dia kan
Errm..arini my mom masakkan sup belut untuk adik aku



Inilah sup belut tu(LIVE dari dalam periuk my mum ni.Hehehe)

Sedikit info tentang Si Licin ini
Belut atau nama saintifiknya monopterus albus
adalah merupakan sejenis ikan yang berbentuk panjang
Dua tips yang aku nak share dengan korang tentang belut ni
Untuk mengelakkan ia lari apabila nak menyiangnya
pegang badan belut tu dengan kertas surat khabar atau
kertas-kertas lain
confirm ia takkan lari dah
sebab kertas tu kesat
Tips ni abang tu yang bagi semalam
Kedua untuk mengekalkan khasiat dan kelazatan belut ni
belut ni hendaklah disiang apabila kita hendak memasaknya
maksudnya macam ni
tak boleh siang belut arini untuk masak esok
Tips ni ada sorang aunty tu yang bagi
Dia chinese
Bagi pesakit buah pinggang belut biasanya dimakan hidup-hidup
ataupun dipanggang terlebih dahulu
erkss...aku memang tak dapat bayangkan macam mana
kalau makan anak ikan haruan
hidup-hidup tu taulah
sebab my aunt pernah makan masa dia bersalin dulu
untuk mengetahui khasiat belut dengan lebih lagi
sila klik
1)salam pantai timur.com
2)Khasiat belut

or korang boleh je search kat Mr Google :-)

3 comments:

Abang Jonni said...

aku pun tak pernah mkn belut.... huhuhu...

Cikngah said...

makanlah En.gorila.bagus utk lelaki.hahaha...

YuYu nmaSdEna said...

hahahahaha. yang, aku juga x mkn belut. tp hari tu makcik aku masak padprik belut. giler superlicoius. cam ikan keli je. ehehe. ^..^

tp klu sup belut, NO!