Thursday, December 30, 2010

Awards From Cplud

Semalam Cplud bg award lagi
Ni kali kedua dapat award dari Cplud
Macih Cplud
Love u much much much more :)



Sgt Comel.I luv it!!



Ni award pertama dr cplud.Sori dear.. baru ada masa ambik..tq:)

Wednesday, December 29, 2010

Marry Me,Mary!!

sebuah cerita korea yang sangat menarik
aku pun baru je tgk cite ni kt astro
maklumlah kt hostel mn ada astro kt umah jelah
cite ni baru lg kua 8Nov 2010 aritu
sume skali ada 16 episod
kat astro pun br je ditayangkan kt channel 391
cite ni mengisahkan perkahwinan yang diatur oleh keluarga
untuk melangsaikan hutang piutang si bapa
cite ni sgt sweet ble si pompuan telah jatuh cinta ngan laki lain

tp ada gak part sedih
aku pun nangis :(
kalau nk tau sinopsis cite di sila klik SINI



Ni antara sedutan dalam cite tu
X sabar ni nk tgk kesudahannya
Dh tny Yani
Dia cakap dia dh ada cite ni
Yeah...nnt leh ambik ngan yani ble blk nilai
I loikeeeeee!!!!


Thursday, December 23, 2010

Congrates Dik!!!

Minggu ni busy giler2
Seminar&workshop for the whole days
Sampai tak sedar cepat je masa berlalu
Sedar2 arini dh khamis
Bermakna result pmr adik kua
and
Alhamdulillah my sis dapat 8A





Adik!!!congrates :).Tahniah2...


Nanti angah balik bolehlah tuntut hadiah eh
X sabarnya
Esk nk balik dh

Sunday, December 19, 2010

Weekend yang Bz

Ni dh ptg Ahad
esk dh isnin
cepatnya weekend hbs
x sempat nk merehatkan diri
dh la weekend pun kne g kampus
mencilah macam ni
x suka!!!x suka!!!x suka!!!
uWaaaaaaaaaaaaa............
I want moreeeeeeeeeee!!!!!!!


Nota Siku:Esk result exam CTFL kuar.Takut :-(

Saturday, December 18, 2010

Majlis Resepsi Sol+BagaN Lalang

Arini kitaorg g majlis resepsi Sol kt Sepang
around 40 minutes gk la dari Nilai
mujur senang nk cari tempat tu
majlis tu wat kat dewan

ktorg sampai dalam kul 12.45 macam tu

majlis bersanding kul 1.30
so kitaorang makan2 dulu
ambik2 gambar dulu
pastu baru bergambar ngan pengantin
tp as usual la lg banyak gambar ktorg dari gambar pengantin
al-maklum la
ktorg sume ni
model2 sambilan yang sangat berbakat
ahazzz...

Tanda Cinta Sol&Abg Hairay


Bagai merpati dua sejoli
Congrates!! Slmt Pengantin baru

Dia sudah kawin
mama!!!!!sy mau kawin



Ni je kenangan ngan pengantin sbb nk tgu sesi fotografi lambat lg

We are the gojessss


Nisa pun coming soon akan menamatkan zaman bujangnya


The alwayzz gojes woman
ayu...my ex-roomate


~~End of wedding story~~


We hEre~~BaGaN LaLang

pas g umah sol
ktorg g jalan2 kt bagan lalang
time tu kul 3 lebih
so mmg panaslah kan
tp sbb aku nk juga main air pantai
so g jelah
hehe...
lihat lah aksi ktorg ni
walau dalam kepanasan tp masih lg sempat bergambar :)






I like this pic!!

Yeah...akhirnya
saya dapat main air
:)


Sekian entry kali ni
dh nk tdo
pg nnt kne g kampus
ada kje yang lom setel
Gud nite



Nota Lengan:Yeah..berat saya turun arini.Td g timbang kt Giant.Alhamdulillah :)

Friday, December 17, 2010

Internet Saya Sudah Laju Kembali!!!!!!!!

Korang pernah rasa x betapa lembapnya internet bile dh hbs quota??
sebelum ni aku x penah rasa
sbb aku ni jenis yg x bape suka nk mendownload
nk tgk2 video kt YouTube pun
amatlah malas sekali
jarang2 je tgk
kalau aku tgk tu mmg aku bosan giler3 la tu
hehehe....
so my bb mmg x penah sampai limit
tp 2,3 hari lepas aku merasainya!!!!!!!!!!!
lembap giler internet aku
sgt3la lembap
nk buka google pn kne waiting lama
apatah lagi nk buka emel
arghhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!
teramatla sgt tensionnya
puncanya sebab bulan ni aku mendowload software
utk keje2 researchku
so mmg agak pressurela
dhla minggu depan ada workshop
penggunaan bb sgtlah diperlukan
sbb wireless kt sn x bape leh nk harap sgt
pe lg aku call la maxis nk utk top up GB
they said within 24 hours my bb akan ok
klu x disebabkan ada workshop aku dh x kisah dh
sbb my new bill akan start on 24 dis
tp tulah terpaksalah kan...
pastu masa tgh main game Fowlwords
sejenis game telur ayam
dalam game ni kita kene bina perkataan dalam English
ala2 Sahiba la game ni
saje je aku main
sbb rasa mcm my vocab dh lemah je
so ble main game ni bolehla improve vocab
ok sambung cite
masa tgh main tu
bila aku pk pny pk
aku rs ada untungnya klu aku upgrade package je
from 3GB to 6GB
so aku pun call maxis balik suh upgrade
Sonang cite
x yah risau kalau2 terlebih limit lagi
sbb before2 this masa aku guna bb package lama
yg unlimited punya(rm138 per month)
dalam sethn lbh aku guna mmg x penah la sampai 6GB
paling banyak pun 4 lbh je
tu pun sekali 2 je
kalau tak memang under 3 la
that's y aku tkr package yg lg skit
tp nampaknya bulan ni mmg kne upgrade
nnt bile rasa dh sosak sgt3
aku downgrade la balik
hehehe....
tp yang pastinya skrg internet aku dh laju kembali
i loikeeeeeeeeeee!!!!!!!

Wednesday, December 15, 2010

Jawab jangan Tak Jawab

Entry kali ni bertujuan untuk menjawab soklan dari Cik Cplud semata2
Xde mood rasa nk update blog
Mengapa??
Sebab rasa penat giler ni
Dari kul 3.30 pagi mengadap laptop
menyiapkan paper
next week ada seminar
seyes dalam kepala x de benda lain nk tdo je
soklan Cplud

1)Blog anda berkisar tentang ape yer??

My blog is about myself,my family, and benda2 menarik yang aku nk share ngan orang

2)Kenapa korang rajin singgah sini??
saje nk jenguk2 pe cik mira wat arini,masak pe,entry pe yg kamu post
and
....
....
....
nk tgk kot2 cik miera post kad kawin kt blog tp x gitau aku.hehe....

3)Soklan last~~harapan pd Cplud Corner
Hopefully Cplud Corner akan terus sukses dan dikenali seluruh dunia
I wish u will win
blog pilihan malaysia 2010

all da best my dear
and
kawin cepat2
karang lari pulak si dia ;p


~~SeLeSai SuDa~~

Tuesday, December 14, 2010

Tag Dari Cplud Miera

Pagi tadi Cik Mira cakap aku blom jawab lagi soklan yang dia tag.Haiyaa...patutlah aku xtau aku kne tag rupanya Cplud tag nama Norsya..manalah aku tau..hehe...okies jom kita tgk pe jawapan aku :-)

1)Apa yang paling penting dalam hidup korang??
My lovely family&tokwan.Kebahagiaan dan kegembiraan mereka keutamaanku

2)Benda terakhir yang korang beli guna duit sendiri?
Kasut untuk aku dan kain pasang buat mama and along

3)Adakah korang bercinta sekarang??
Alamak soklan sensitif ni.The answer is it's complicated..Ahazz...

4)Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang??
Selama-lamanya selagi diizinkan Allah..Orang kata cinta sejati akan sampai ke syurga

5)Di mana korang akan berjumpa kekasih korang??
Dalam public transport ( Jawapan kuiz kt fb) ;p

6)Novel/Buku/Majalah terakhir korang beli
AD+IZ.Beli last week kt JJ Seremban

7)Apakah nama penuh korang
FATIN-cerdik,memikat,menawan,mempesona
NORSYAFAWATI-lupalah maksud dia..hehe

BINTI

MOHD SABRI-Kesabaranku Yang Terpuji

8)Antara mak&ayah korang mana lagi mesra??
Mesra ngan dua2.Dua2 sama x lebih x kurang :)

9)Namakan orang yang betul korang nk jumpe dalam hidup korang??
Ramai sangat,tak tersebut kt sini

10)Namakan tempat yang betul2 korang nk pegi??
Aku teringin nk menjejakkan kaki ke tanah suci.Teringin nk melawat makam Nabi Muhammad S.A.W

11)Pilih 1 peluk atau cium??
Cium...sebab aku selalu cium tokwan&mama kemudian baru peluk ;)

12)Lima lagu bermakna dalam hidup korang

a)Relaku Pujuk-Spider(Somebody sang this song to me.Oh rindunyaaaaaa...
b)Truly Madly Deeply-Savage Garden
c)Keabadian cinta-Blackrose
d)Antara Cinta dan Kasih-Aisyah( En.Sham dedicate this song to me)
e)Mungkin Nanti-Peter Pan(dengar lagu ni mesti ingat amy)

13)3 perkara tentang orang yg tag korang
  • Nama diberi Siti Amirah Ariffin
  • Dia asal dari Terengganu
  • Dia sangat comel
14) 5 benda yang korang sangat sayang dalam hidup korang
a)My family include tokwan,makteh,haikal&sume2 la
b)My lappy
c)My "boyfriend"
d)Novel2
e)My handphone

15)Bila tarikh lahir korang dan bila korang sambut tahun lepas
10 november 1986,sambut??erm..x sambut kot..

16)5 blogger yang korang nk tag

Monday, December 13, 2010

Rindu Padanya

Menu berbuka arini sangat spesel
Ubi Kentang rebus+milo ais
Yummmyyyy...sgtlah lazat
xtau nape tibe2 terasa nk mkn ubi kentang rebus
mayb sebab aku rindukan arwah tok ayah
yg telah 11 tahun kembali mengadap Illahi
org kata kalau kita rindu pada org yang telah pergi
byk2 sedekah al-fatihah buat arwah
al-fatihah buat arwah tok ayah
tok ayah meninggal masa aku masuk form 1
aku dulu duk ngan tokwan&tok ayah
kadang2 siap tdo dalam bilik diaorg lagi klu aku takut
kalau x aku tdo ngan makcik je
duit skolah pun kadang2 tok ayah bagi
dari kecik sampailah umo aku 21 tahun
then baru aku pindah duk umah my parents
tp umah aku x delah jauh sangat pun
sebelah umah tokwan je
dalam satu pagar yg sama
lau masuk pagar umah aku leh g umah tokwan
and vise versa
wat mesyuarat tingkap pun dongar ha...
hik3...
ok sambung cite
masa arwah tok ayah ada dulu
slalu ikut arwah and tokwan g sembahyang subuh kat surau
surau tu kepunyaan ayah arwah tok ayah(moyang)
so slalu la gak pergi
balik surau minum pagi ngan tok ayah
menu nya air kopi+roti@biskut tawar
(biskut tanpa gula)
petang lak arwah slalu suruh tokwan rebus ubi kentang
or ubi kayu utk diminum bersama air kopi
kadang2 tokwan buat pulut dicicah bersama kelapa@ikan kering
sbb tu aku terikut2 suka minum kopi
tp sejak awal thn ni aku dh x leh minum kopi dh
klu minum kepala mesti sakit :(
arwah tok ayah suka makan sup belut
sampai adik pompuan&adik lelaki aku pun suka makan sup belut
so aku slalu ikut makcik&tokwan g pasar cari belut
sbb tu sampai skrg pun aku selalu g pasar ngan tokwan
my mom&my dad kje jd klu nk beli lauk-pauk aku ajak tokwan je
sejak dapat lesen kete memang ke mn2 ngan tokwan je
**Mode sedih.Rs nk menitis je air mata ni.Windu tokwannnnnnnn!!!!**

kt kg aku jarang sangat kua ngan member2
xtau nape tp aku lagi selesa kua ngan family
mayb sebab bagi aku walau sesaat masa bersama keluarga
itu adalah masa yang paling berharga
tp kat sini lain lah
terpaksa
family jauh
sensitif la pulak rasa ni
cam nak nangis je
aku kalau cerita pasal family@tokwan mesti sedih
tambah2 semalam masa call tokwan tny ble nk balik
kalau boleh arini juga angah nk balik
winduuuuuuuu kt semuaaaaa...
tp keadaan x mengizinkan :-(


Nota Siku: Oh angin!!!sampaikan rindukan pada insan2 yang aku sayangi

Tired!!

Dh lama x puasa
arini rasa penat sangat2
tambah2 lagi cuaca arini panas terik
rs mcm hilang sume tenaga
kepala pun sakit
baru je balik dr kampus
ke hulu ke hilir
menguruskan tempat
utk kelancaran program minggu depan
masih ada keje yang menanti
but i need a rest for a while
i want to take a nap

Sunday, December 12, 2010

Cara Syaitan Membuka Aurat Wanita

Syaitan dalam menggoda manusia memiliki berbagai cara strategi, dan yang sering dipakai adalah dengan memanfaatkan hawa nafsu, yang memang memiliki kecenderungan mengajak kepada keburukan (ammaratun bis su'). Syaitan seakan mengetahui kecenderungan nafsu kita, dia terus berusaha agar manusia keluar dari garis yang telah ditentukan Allah, termasuk melepaskan hijab atau pakaian muslimah.


Berikut adalah cara bertahap:

I. Menghilangkan Definisi Hijab
Dalam tahap ini syaitan membisikkan kepada para wanita, bahawa pakaian apapun termasuk hijab (penutup) itu tidak ada kaitannya dengan agama, ia hanya sekadar pakaian atau gaya hiasan bagi para wanita. Jadi tidak ada pakaian syar'i, pakaian, dengan apa pun bentuk dan namanya tetap pakaian.

Sehingga akibatnya, ketika zaman telah berubah, atau kebudayaan manusia telah berganti, maka tidak ada masalah pakaian ikut ganti juga. Demikian pula ketika seseorang berpindah dari suatu negeri ke negeri yang lain, maka harus menyesuaikan diri dengan pakaian penduduknya, apapun yang mereka pakai. Berbeza halnya jika seorang wanita berkeyakinan, bahawa hijab adalah pakaian syar'i (identiti keislaman), dan memakainya adalah ibadah bukan sekadar gaya ( fesyen ). Biarpun hidup bila saja dan di mana saja, maka hijab syar'i tetap dipertahankan. .

Apabila seorang wanita masih bertahan dengan prinsip hijabnya, maka syaitan beralih dengan strategi yang lebih halus. Caranya?

1) Membuka Bahagian Tangan
Telapak tangan mungkin sudah kebiasaannya terbuka, maka syaitan membisikkan kepada para wanita agar ada sedikit peningkatan model yakni membuka bahagian hasta (siku hingga telapak tangan). "Ah tidak ! apa-apa, kan masih pakai jilbab dan pakai baju panjang? Begitu bisikan syaitan. Dan benar si wanita akhirnya memakai pakaian model baru yang menampakkan tangannya, dan ternyata para lelaki melihatnya juga seperti biasa saja. Maka syaitan berbisik," Tu.. tidak apa-apa kan?

2) Membuka Leher dan Dada
Setelah menampakkan tangan menjadi kebiasaan, maka datanglah syaitan untuk membisikkan perkara baru lagi. "Kini buka tangan sudah menjadi lumrah, maka perlu ada peningkatan model pakaian yang lebih maju lagi, yakni terbuka bahagian atas dada kamu." Tapi jangan sebut sebagai pakaian terbuka, hanya sekadar sedikit untuk mendapatkan hawa, agar tidak panas. Cubalah! Orang pasti tidak akan peduli, sebab hanya sebahagian kecil sahaja yang terbuka.

Maka dipakailah pakaian fesyen terbaru yang terbuka bahagian leher dan dadanya dari yang fesyen setengah lingkaran hingga yang fesyen bentuk huruf "V" yang tentu menjadikan lebih terlihat lagi bahagian sensitif lagi dari dadanya.

3) Berpakaian Tapi Telanjang
Syaitan berbisik lagi, "Pakaian mu hanya gitu-gitu saja, yak "cool" cari fesyen atau bahan lain yang lebih bagus! Tapi apa ya? Si wanita berfikir. "Banyak fesyen dan kain yang agak tipis, lalu bentuknya dibuat yang agak ketat biar lebih sedap/cantik dipandang," syaitan memberi idea baru.

Maka tergodalah si wanita, di carilah fesyen pakaian yang ketat dan kain yang tipis bahkan transparent. "Mungkin tak ada masalah, kan potongan pakaiannya masih panjang, hanya bahan dan fesyennya saja yang agak berbeza, biar nampak lebih feminin," begitu dia menokok-nambah. Walhasil pakaian tersebut akhirnya membudaya di kalangan wanita muslimah, makin hari makin bertambah ketat dan transparent, maka jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai wanita
kasiyat 'ariyat (berpakaian tetapi telanjang!!!).

4)Agak di Buka Sedikit


Setelah para wanita muslimah mengenakan pakaian yang ketat, maka syaitan datang lagi. Dan sebagaimana biasanya dia menawarkan idea baru yang sepertinya "cool" dan "vogue", yakni dibisiki wanita itu, "Pakaian seperti ini membuat susah berjalan atau duduk, soalnya sempit, apa tak sebaiknya di belah hingga lutut atau mendekati paha?" Dengan itu kamu akan lebih selesa, lebih kelihatan lincah dan energik." Lalu dicubalah idea baru itu, dan memang benar dengan dibelah mulai dari bahagian bawah hingga lutut atau mendekati paha ternyata membuat lebih selesa dan leluasa, terutama ketika akan duduk atau naik kenderaan. "Yah.... tersingkap sedikit tak apa-apa lah, yang penting enjoy," katanya.

Inilah tahapan awal syaitan merosak kaum wanita, hingga tahap ini pakaian masih tetap utuh dan panjang, hanya fesyen, corak, potongan dan bahan saja yang dibuat berbeza dengan hi! jab syar'i yang sebenarnya. Maka kini mulailah syaitan pada tahap berikutnya.

II. Terbuka Sedikit Demi Sedikit
Kini syaitan melangkah lagi, dengan tipu daya lain yang lebih "power", tujuannya agar para wanita menampakkan bahagian aurat tubuhnya.

1)Membuka Telapak Kaki dan Tumit
Syaitan Berbisik kepada para wanita, "Baju panjang benar-benar tidak selesa, kalau hanya dengan membelah sedikit bahagiannya masih kurang leluasa, lebih elok kalau dipotong sahaja hingga atas mata kaki." Ini baru agak longgar. "Oh...... ada yang yang terlupa, kalau kamu pakai baju sedemikian, maka jilbab yang besar tidak sepadan lagi, sekarang kamu cari jilbab yang kecil agar lebih serasi dan sepadan, ala....... orang tetap menamakannya dengan jilbab."

Maka para wanita yang terpengaruh dengan bisikan ini terburu-buru mencari fesyenpakaian yang dimaksudkan. Tak ketinggalan kasut tumit tinggi, yang kalau untuk berjalan, dapat menarik perhatian orang.

2)Membuka Seperempat Hingga Separuh Betis
Terbuka telapak kaki telah biasa ia lakukan, dan ternyata orang yang melihat juga tidak begitu ambil peduli. Maka syaitan kembali berbisik, "Ternyata kebanyakan manusia menyukai apa yang kamu lakukan, buktinya mereka tidak ada reaksi apa-apa, kecuali hanya beberapa orang. Kalau langkah kakimu masih kurang leluasa, maka cubalah kamu cari fesyen lain yang lebih menarik, bukankah kini banyak skirt separuh betis dijual di pasaran? Tidak usah terlalu terdedah, hanya terlihat kira-kira sepuluh centimetre saja." Nanti kalau sudah biasa, baru kamu cari fesyen baru yang terbuka hingga separuh betis."

Benar-benar bisikan syaitan dan hawa nafsu telah menjadi penasihat peribadinya, sehingga apa yang saja yang dibisikkan syaitan dalam jiwan! ya dia turutkan. Maka terbiasalah dia memakai pakaian yang terlihat separuh betisnya kemana saja dia pergi.

3)Terbuka seluruh betiS

Kini di mata si wanita, zaman benar-benar telah berubah, syaitan telah berhasil membalikkan pandangan jernihnya. Terkadang si wanita berfikir, apakah ini tidak menyelisihi para wanita di masa Nabi dahulu. Namun bisikan syaitan dan hawa nafsu menyahut, "Ah jelas tidak, kan sekarang zaman sudah berubah, kalau zaman dulu para lelaki mengangkat pakaiannya hingga setengah betis, maka wanitanya harus menyelisihi dengan menjulurkannya hingga menutup telapak kaki, tapi kini lain, sekarang banyak lelaki yang menurunkan pakaiannya hingga bawah mata kaki, maka wanitanya harus menyelisihi mereka iaitu dengan mengangkatnya hingga setengah betis atau kalau perlu lebih ke atas lagi, sehingga nampak seluruh betisnya."

Tetapi? apakah itu tidak menjadi fitnah bagi kaum lelaki," bersungut. "Fitnah? Ah...... itu kan zaman dulu, di masa itu kaum lelaki tidak suka kalau wanita menampakkan auratnya, sehingga wanita-wanita mereka lebih banyak di rumah dan pakaian mereka sangat tertutup. Tapi sekarang sudah berbeza, kini kaum lelaki kalau melihat bahagian tubuh wanita yang terbuka, malah senang dan mengatakan ooh atau wow, bukankah ini bererti sudah tidak ada lagi fitnah, kerana sama- sama suka? Lihat saja fesyen pakaian di sana-sini, dari yang di pasar malam hingga yang berjenama di pusat membeli belah, semuanya memperagakan fesyen yang dirancang khusus untuk wanita maju di zaman ini. Kalau kamu tidak mengikutinya, akan menjadi wanita yang ketinggalan zaman."

Demikianlah, maka pakaian yang menampakkan seluruh betis akhirnya menjadi kebiasaan, apalagi ramai yang memakainya dan sedikit sekali orang yang mempersoalkannya. Kini tibalah saatnya syaitan melancarkan tahap terakhir dari tipu dayannya untuk melucuti hijab wanita.

III. Serba Mini
Setelah pakaian yang menampakkan betis menjadi pakaian sehari- harian dan dirasa biasa-biasa saja, maka datanglah bisikan syaitan yang lain. "Pakaian memerlukan variasi, jangan yang itu-itu saja, sekarang ini fesyen skirt mini, dan agar sepadan, rambut kepala harus terbuka, sehingga benar-benar kelihatan indah."

Maka akhirnya skirt mini yang menampakkan bahagian bawah paha dia pakai, bajunya pun bervariasi, ada yang terbuka hingga lengan tangan, terbuka bahagian dada sekaligus bahagian punggungnya dan berbagai fesyen lain yang serba pendek dan mini. Koleksi pakaiannya sangat beraneka ragam, ada pakaian untuk berpesta, bersosial, pakaian kerja, pakaian rasmi, pakaian malam, petang, musim panas, musim sejuk dan lain-lain, tak ketinggalan seluar pendek separuh paha pun dia miliki, fesyen dan warna rambut juga ikut bervariasi, semuanya telah dicuba. Begitulah sesuatu yang sepertinya mu! stahil untuk dilakukan, ternyata kalau sudah dihiasi oleh syaitan, maka segalanya menjadi serba mungkin dan diterima oleh manusia.

Hingga suatu ketika, muncul idea untuk mandi di kolam renang terbuka atau mandi di pantai, di mana semua wanitanya sama, hanya dua bahagian paling ketara saja yang tersisa untuk ditutupi, kemaluan dan buah dada. Mereka semua mengenakan pakaian yang sering disebut dengan "bikini". Kerana semuanya begitu, maka harus ikut begitu, dan na'udzubillah bisikan syaitan berhasil, tujuannya tercapai, "Menelanjangi Kaum Wanita."

Selanjutnya terserah kamu wahai wanita, kalian semua sama, telanjang di hadapan lelaki lain, di tempat umum. Aku berlepas diri kalau nanti kelak kalian sama-sama di neraka. Aku hanya menunjukkan jalan, engkau sendiri yang melakukan itu semua, maka tanggung sendiri semua dosamu" Syaitan tak ingin ambil risiko.

Sahabat2ku sekalian,

Demikian halus cara yang digunakan syaitan, sehingga manusia terjerumus dalam dosa tanpa terasa. Maka hendaklah kita semua, terutama orang tua jika melihat gejala menyimpang pada anak-anak gadis dan para wanita kita sekecil apapun, segera secepatnya diambil tindakan. Jangan biarkan berlarut-larutan, kerana kalau dibiarkan dan telah menjadi kebiasaan, maka sakan menjadi sukar bagi kita untuk mengatasinya. Membiarkan mereka membuka aurat bererti merelakan mereka mendapat laknat Allah, kasihanilah mereka, selamatkan para wanita muslimah, jangan jerumuskan mereka ke dalam kebinasaan yang menyengsarakan, baik di dunia mahupun di akhirat.

Wallahu a'lam bisshawab.

Sumber idea dan buah fikiran: Kitab "At ta'ari asy syaithani", Adnan ath-Thursyah


Sumber:http://fazlisyam.com/aurat/

Shopping Part 2

Semalam kan dh shopping kt mydin
Arini pun aku shopping lagi
Aiii..macam manalah nk kaya macam ni kan
Duit juta2 lemon pun belom tentu cukup
kalau nafsu membeli tetap macam ni
Al-kisahnya nk beli Sunquick&roti je kt Giant
then kat nilai 3 nk cari shawl
Tp masa kt Giant dh jumpe shawl yg dicari
So dh jimat minyak kete
Penjimatan 1
tp dalam Giant tergoda la pulak ngan kerang
so belilah
Out of list 1
harga Sunquick arini untung utk 10 gelas
bese Rm10.39 utk 50 gelas
tp harini harga sama tp utk 60 gelas
~~limited stock!!~~
Penjimatan 2

jalan2 lagi jumpe inner cotton macam warna yg aku cari selama ni
so beli la

Out of list 2
(tp untung rm1.50 berbanding harga yang bese dibeli dalam blog)
Penjimatan 3

then jalan2 g nilai square sbb nk cari kasut
tp kasut yang diinginkan x de
ternampak shawl cantik lagi
rm10 je satu
kt Giant rm15

beli lagiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!

Out of list 3
Penjimatan 4
pastu beli tuperware air,jug air&sudu
smlm dh tgk kt Mydin tp mahal
arini murah so beli lah
Out of list 4
Penjimatan 5
So kesimpulannya mn yg lebih???
Penjimatan@Pembaziran???
Mengikut pengiraan aku
walaupun out of list tp total shopping arini still in bajet
Sbb benda2 tu sume leh guna utk long term
jd beli skali leh guna byk kali
Sbg contoh
aku ni suka minum sunquick
so bygkan lau ari2 aku g beli kt kafe harga rm1.20 kalau dh 30 ari bape rm??
rm1.20*30=rm36
bukan ke dh untung/jimat rm25.61??

as conclusion if nk beli pape buatlah calculation terlebih dahulu
if possible tawaf@pusing2 dulu untuk mendapatkan harga yang lebih baik

lagipun aku memang cerewet dalam bab2 membeli ni
even klu benda tu murah sekali pun tp aku x berkenan aku x kan beli
so the choice is yours :)


Nota Siku: Alah membeli menang memakai :)

Saturday, December 11, 2010

Mimpi Tinggal Mimpi

Arini kononnya nk berhibernasi la
nk tdo puas2
nk balas rindu dendam dekat my lovely tilam&bantal tu
sbb mgu ni mmg busy giler
jadual tdo pn dh tunggang terbalik
seminggu keje2 rumah tertangguh
akibat kepenatan yg teramat sangat

tp hampeh!!!
mimpi tinggal mimpi
hari berhibernasi bertukar menjadi hari orang gaji
Hahahaha...
Mana taknya
bangun tdo pagi pun awal
hajat di hati nk bangun tdo lewat
tp pas solat subuh mata susah nk lelap la pulak
adeiiiiiii........why this happen today
kalau weekdays bukan main liat lg nk bangun pagi
isk..isk...isk...
Tugasan pertama pg td
adalah membasuh baju2 yg penuh baldi itu
sudah mau melimpah
kalau my mum tgk ni mesti kene berleter
hehehe...
**Maaaaa......i promise u.Next time i won't do it again**

tp fuhhhhhhhhh.......lega
selesai sudah satu keje
sudah cuci baju g buang sampah
pastu lunch then ngadap my beloved lappy
ptg lak g anta kawan kema kt e-pot
sempat lagi membeli cream puff kt food court e-pot
balik tu singgah Mydin jap mencari barang2 keperluan
pastu solat asar
dan tugas bibik kembali bersidang!!!!!!
melipat baju yang menggunung itu
dan mengemas bilik
ari2 sapu pun bilik tetap berdebu
nk wat macam ne bas duk lalu lalang
setelah hampir dua jam bertungkus lumus membuat keje
akhirrrrrrnyaaaaaaa....
akhirrrrrrrrrnyaaaaaaaa sume sudah selesai
saya sukaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
tp pEnat!!!!!!!!!!!!sgt3
mata pun dh berat ni
seyessssssss saya x tipuuuuuuuuuuuu.........
tp assignment my aunt lom ciap lagi
50% lagi x siap
UwaAaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAa.................
masih mampu kah otakku ni untuk berpikir????
sbb mataku dh x nampak2 pape lagi dh melainkan tilam&bantal
Cerekarama yang menarik ni pun ibarat daun ditiup angin dh
Oh.........aku sungguh mengantukkkkk!!!!!!




Nota Siku:Oh mata...sabarlah dikau

Friday, December 10, 2010

RaPuNzeL

Disebabkan ketidakbolehan mataku ini utk tido walaupun dh ngantuk tahap ocelet
**Ocelet adalah sejenis kucing hutan

(9_9) (9_9) (9_9) (9_9)
(_0_) (_0_)(_0_)(_0_)


maka aku dengan rajin lagi semangat meng"post" satu lg entry
sempena cite yg aku tgk aritu kt JJ
siap tgk 3D lg
almaklumlah aku ni ratu fAirY tALes sTories
hehehehe...
I'm falling in love wif u
aku suka citer ni sbb sgt swiiiiiiiiiiiittttttttt
lagu2 dia sume best
Oh RaPunzel!!!!!!!!





Ada lg lagu yg aku suka
tajk dia I Got A Dream
tp xde lah pulak embedded cod dia
klu sape2 nk dgr just search kt YouTube okeh?
i think i've to sleep now
sok ada bengkel lagi
nitez olllllss
dengarkan


Thursday, December 9, 2010

An unexpected Thursday

Today too many unexpected things occured
not happen as what we planned

1)Janji ngan kema nk jumpa kul 5

sbb nk g ambik member dia kt e-pot
kwn dia sampai kul 6.20
tp last2 dekat kul 6 br siap bengkel
kelam kabut balik hostel sbb lom smyg asar g
so ktorg sume blk hostel ngan kete masing2
6 lebey br sampai hostel


2)Kema x leh msk hostel sbb tetbe arini makguard rajinlah pulak
nk check kad matrik sorg2
selama ni x penah pun wat g2
so kema terpaksa patah balik
letak motor dia kt sutra
***makcik pun eh..bagi jelah dia msk.Cian dia***

3)on the way nk g ambik kema kt sutra,
ada xcident kt trafic light pas tol nilai tu
fresh lagi benda tu
kete proton saga(dipandu foreigner) melanggar kete toyota Camry(Cina)
I guess mamat tu drive laju gile2
sbb remuk teruk bahagian dpn saga tu
berasap2 lagi
Camry lak remuk bahagian kiri kete
Foreigner tu langgar lampu merah
bertembung ngan Camry dari arah bertentangan
as a result the xcident occured
what a tragis xcident
aissssyyyyyhhhhhhhh
Meremang bulu roma aku
nk drive pun rs takot td
seyessss....tatot sgt3
sbb masa berhenti kt trafic light
kete aku dekat je ngan kete yg berasap tu
selang sebuah kete je
berdebar2 je rs
**Masih2 terbyg2 di mata kejadian xcident ptg td**

4)Sampai e-pot dh dkt 7.30 mlm
cian kawan kema,dkt 1 hour tgu ktorg
Zatiiiiiiiiiiii...........maafkan kami...
maafkan kamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
(ala2 cite p~ramlee g2)
***Mode x bape nk betul telah bermula***

5)Tp yang ni i like very3 much la
Kalau ari2 pun xpe :p
sbb kema blanje kami dinner
Aku kononnya x nk mkn nasi ari ni
tergoda gak ngan nasi beriyani tu
Cik Fiza yg ngah on diet pun turut terkena tempiasnya
Hehehehe...
neway kema cayam
tq banyak2
t len kali i blanje u lak ok :-)


P/s:Yeah...esk mkn free lagi.prof k nk blanjeeeeeeeee



Nota Siku: Nampak gayanya terjun ke lautlah diet aku minggu ni. Br ari khamis tp dh 3 ari mkn nasi :-(

Wednesday, December 8, 2010

Novel

Dh lama x baca novel
bukan dh x minat utk membeli@membaca
tp kekangan waktu yg tidak mengizinkan
kalau dulu aku lah ratu novel
X makan, x minum pun x pe
phone call,sms,org datang umh
sume aku x layan
memang kusyuk habis
mengalahkah org yg bercinta
koleksi novel2 kesayangan memang byk
setiap novel2 aku,ditulis nama&tarikh dibeli
siap balut lg dgn plastik so x kn cpt koyak!!!!!!
last kira novel ms awal2 msk deg dulu
time2 dh dekat 3oo buah
total lak dh rm6000++ untuk novel2 tu sume

mostly from Alaf 21
tp ada gk lah dari terbitan2 lain cam Buku Prima,KAKI NOVEL, Jemari Seni&lain2
tu belom masuk ngan novel2 yg aku beli utk thn2 selepasnya


lau ikutkan dh blh beli sebijik motor

CASH!!!!
tp skang nk hbskan 1 novel tu dua tiga hari
kadang2 sampai seminggu dua sbb baca sikit2
all the novels's titles i wrote it in a piece of paper
sape2 yg pinjam novel tu aku take note
so nnt sng nk mtk
aku siap tny awal2 lg ble nk anta novel aku
tp aku jrg bg pinjam kt member2
aku mmg KEDEKUT sgt4
sbb diaorg x pandai jg
bagi kotorlah,koyaklah
penah skali my old school friends pinjam novel aku
CINTA PERTAMA,norhayati berahim
then dia bg koyak
dhlah tu antara novel yg paling aku sayang
hangin betul aku
so after that if org nk pjm mmg aku x bg
makcik aku sorg je yg jd peminjam setia

klu dia pjm dia akan gtau siap2 ble nk anta
and lau kt umh dia,dia akan pastikan novel tu jauh
dari tgn2 yg tidak mempunyai hak ke atas novelku itu
aku ada sorg lg makcik yg punyai minat yg sama
dia lect poli kt Melaka
so kdg2 dia akan beli novel utk aku
i loikeeeeeeeeeeeeeeee thisssssssssssssss :)
semalam aku beli novel br lg kt MPH, JJ Seremban
tajuk dia AD+IZ
sebenarnya aku dh pernah baca dh novel ni dulu kt sini http://www.penulisan2u.blogspot.com/
dh baca hbs pun
tp tau jelah kan
klu dlm tu eventually until the end
but,by right ada gak part2 yang dia skip
so ble beli novel ni real punya
sonang!!leh baca directly


~~Cite dia best.I finished read it within 5 hours~~
(636 pages)



Novel ni aku beli ms 06 nov 2010 aritu
(dh hbs baca gk)




Pendek kata byk gaklah novel2 lain karya dr penulis2 blogspot ni
antaranya
Bila YM Berbicara, Andai Itu Takdirnya ( yg ni Amy bg hadiah besday), Baju Pengantin Mak Andam&lain2 lagi



Nota Siku: Cik AMY...ble kamu mau menghantar novel LAGENDA BUDAK SETAN ku itu??Sambungannya Katerina nk kena cari dulu...xtau letak mana..Hehehee...

Tuesday, December 7, 2010

Warded!!!

Arini my beloved 'boyfriend' masuk wad
cian dia kene operate :(
asalnya nk g wat check up je
sbb rasa macam ada yg x kena
tp last2 kne
WARDED for two hours :(
tulah sape suh g gatal2 nk g sn
kan dh kena...

penat tau i tunggu situ
dh pakai cantik2,wangi2
last2 kne duk situ
hbs baju i bau ubat2 hospital
kawan i pun jadi mangsa sama

***jahat sungguh diriku ini.Klu dia sakit aku juga yg susah***


u tau 2 jam tu bkn kejap
lama sgt3 teramatlah sgt
dhlah tempat yg paling aku x suka g adalah
HOSPITAL!!!!!
so how can i'm being there for that duration???
how dare u!!!!!!!!!!!
arghhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!
neway
mujur ada my friend sudi menemaniku di sn
lau x maunya mati kebosanan mengadap
doctor2 yg x bape nk encem tu
lau encem mcm Fahrin Ahmad or Ako Mustafa xpe gk
tido kt
HOSPITAL pun i rela tau
tp baby...don't worry k
I'll always be by ur side
forever&ever
thanks 4 being with me
u mean
a LOT to me!!!
tanpamu siapalah aku ini

bak lirik lagu amy mastura

************************************
Siapalah aku ini
Yang ingin memetik cintamu
Siapalah seadanya
Diriku di sisimu

Kau punya segalanya
Sedangkan aku insan hina
Hidupku penuh dengan kisah duka
Antara kita jurang nya berbeza

Biarlah usahlah
Bermain dengan api
Kelaknya terbakar sendiri

Biarlah tersimpan
Segala perasaan
Rahsia hatiku terhadapmu
Siapalah aku


***************************



tp u jgnlah sakit2 lagi tau
cian kt i&my dad



p/s: Ayah..thanks u so much!!!love u most!! :)


***Sesiapa yg baca entry ni tlg thn rasa meluat&nk muntah anda tu ye.Peace no war.Hehehe....***


Monday, December 6, 2010

1431H melangkah pergi 1432H kini menjelma

Diam x diam setahun sudah berlalu
Tahun 1431H telah pun pergi meninggalkan kita semua
perginya x kan kembali
meninggalkan 1001 kenangan,kegembiraan,suka dan duka buat kita semua
arini tahun baru 1432H sudah mula menunjukkan muka
hujan rahmat membasahi bumi Nilai
sempena ngan tahun baru ni
semoga kita dapat menghijrahkan diri
dan meninggalkan sifat2 negatif
jadikanlah Muharram ini sebagai satu platform permulaan utk kita
meningkatkan keimanan&ketaqwaan kpd Allah s.wt
di samping urusan2 duniawi yg lain
mari kita menghayati maksud Muharram yang sebenarnya


MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah ATAU Hijrah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah
(Al Baqarah: 91)


Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

Doa awal thn:-
Doa ini dibaca 3 kali setelah masuk waktu maghrib pada malam 1 Muharram

Waktu membacanya:
Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan, "Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan."

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalan kuncunya, tenteranya dan penolongnya. aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabat. Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam....Amin...



Sumber:
1)http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Muharam.html
2)http://dukeamienerev.blogspot.com/2008/12/apakah-maksud-bulan-muharram.html



Sunday, December 5, 2010

Selamat Pengantin Baru Solehah Ismail&Mohd Hairay Bin Taib

Pg ni kawanku masa degree dulu selamat diijabkabulkan
tp aku x dpt attend wedding diaorg kt kedah sbb esk aku exam
so tgu yang kt Sepang jelah 18dis ni
Cik Leha,dh SELAMAT ye kamu jd bini Abg Hairay
cam x caye je kamu dah kawin
igt lagi zaman dulu2 ko,aku,kema slalu g melepak kt klia
pinjam kete kak yana
time tu kita x de kete lagi
ada motor je yg byk berjasa kepada kt utk g menuntut ilmu
kadang2 Ayu pun join skali kita g merayau2
kita mmg suka sgt kan g sana
rupa2nya ko nk bertemu jodoh ngan org sana
arghhhhhh...rindunya zaman degree dulu
bebas ke mana sahaja
walaupun byk homework tp hepi
lagu Selamat pEngantin baru dari Wann ni aku tujukan khas untuk ko

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير


(doa yg diajar oleh Nabi utk pengantin baru)


semoga ko dan abg hairay berbahagia hingga ke akhir hayat
cepat2 lah dapat BABY yea...
mcm ne rupa ko ble dh pregnant nnt?
hehehe...lucunya lau tgk kwn2 pregnant
pape pun moga ko dpt jd isteri yang solehah sebagaimana nama ko
Igtlah syurga itu di bawah tapak kaki suami
rite now,ur hubby is more important than ur mother
Selamat menempuh alam baru my friend :)
Terimalah lagu Selamat Pengantin Baru
Layannnnnnzzzzzzz....






Nota Siku:Mama............sy mau kawin jugaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

Friday, December 3, 2010

Pernahkah??

Korang mesti pernah merasa dipuji oleh lelaki
especially dr insan tersyg
tp tu perkara biasa
but how about being praised by your cousins(men),bujang
yang korg mmg kurang rapat,jarang bertemu
dan dia dikategorikann dalam golongan org2 yg pendiam
bila jumpe tetbe dia puji korang
cakap korang lawa skrg
how do u feel???
adakah korang rasa biasa2 je???
rasa pelik???
rasa terkedu???
or korg rs pe??


Nota Siku:Sy ada pengalaman bkn nk show off ok!!Sy rasa pelik teramatlah sgt.Terkedu!!!Sy segannnnnnnnn


Selsema

Kt kb boleh dikatakan every day hujan
dh lah tanpa henti
few days ago,
hujan lebat sgt3 sampai air pun masuk dalam umah
habis basah sofa kat dapur
puncanya air x sempat nk mengalir sbb hjn x henti2
musim hujan&selsema sgt sinonim
dh 3,4 ari aku selsema
waktu siang leh tahan lagi
tp ble malam menjelma especially bile nk tido
mmg rs susah sgt nk bernafas
tp dalam selsema pun sempat lagi main air hujan ngan adik&cousin
dekat sejam gak main air hujan
pastu baru naik mandi :)

Wednesday, December 1, 2010

Which way should i take??

Td pihak fakulti call
dia cakap next week aku ada interview utk fellowship
alhamdulillah...dapat juga interview tu
risau gk lau x dapat
sbb byk persaingan
namun dalam kegembiraan tu
aku masih berfikir
adakah aku betul2 bersedia nk menyambung pengajian hingga ke phd atau juz
cari kerja after master ni
sukar sebenarnya nk membuat pilihan
kalau ikutkan hati aku mmg nk sambung terus ke phd
sbb aku nk menjadi contoh kepada adik2
supaya diaorg tau bahawa ilmu itu sangat penting dalam hidup
apabila kita mati hanya ilmu yang diamalkan akan menjadi bekalan di sana
seperti pepatah arab yang berbunyi

"al-ilmu bila amal kalsyajarah bila thamar"

atau dalam bahasa melayunya

"ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah.maksudnya ilmu yang tidak dimanfaatkan sama seperti pokok yang tidak mempunyai buah yakni tidak memberikan sebarang manfaat kepada kita"

pepatah ni aku belajar masa zaman sekolah menengah dulu dalam tajuk "Al-mithal(contoh)"
masa tu tingkatan 4,belajar dalam subjek bahasa arab tinggi
sampai sekarang aku ingat
tp bila pk2 balik rs macam nk cari kerja terus pn ada
yelah..dh lama rasanya aku belajar
nk juga cari duit sendiri tanggung parents pulak
tp klu ikutkan my dad,he prefers me to continue my study like my uncle
who's already graduated his phd last year although already had a family with 3 children
umo dia dh 40lbh
susah sebenarnya nk wat pilihan kan??
Rasanya lirik lagu dari Maher Zain ni
amat sesuai untuk menggambarkan perasaanku skrg ni

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you're so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side


moga Allah permudahkan segalanya:)

Monday, November 29, 2010

Ex BF vs Friend

Bolehkah ex-bf@gf jadi kawan??
Ramai org cakap it is impossible
tp bagi aku it is possible
sbb x semestinya ble dh putus kt dh x leh kawan ngan dia
kadang2 kita lebih sesuai berkwn ngan dia dr jd pasangan kekasih
tul tak??
Semalam tetbe ex bf ms zaman muda-mudi dulu tegur kt fb
Terkejut gk sbb dh lama dh x borak2 ngan dia
al-maklumlah dia dh kerja&dh ada awek
aku pun mls la nk ganggu dia
dia suh aku translate kan ayat BM ke English
sbb dulu aku penah tlg translatekan tesis dia
pas siap tu dia tny ayat cepumas kt aku


"Dulu saya pernah kecewakan awk.Awk still mrh kt sy lg x??"

Gerrrrrrrrrrrrrrrrr......terkejut gak 50 sen
dalam hati ckp apsal la lak mamat ni
x de angin x de ribut
tetbe tny mcm2
Aku pun jawab,x pun.Let bygones be bygones
Buat pe la nk marah2 masing2 dh dewasa
dh boleh nk pk mn baik dan buruknya
Then aku tny la dia nape dia tny g2
pastu dia ckp dia pun br je dikecewakan oleh awek dia bulan ni
dalam hati"Oo...patutla dia tny"
tp aku x tau nk ckp pe nk tenangkan hati dia
aku just gtau dia
bersabarlah,mgkn ada yang lebih baik sedang menanti
and mungkin ada hikmat di sebalik pe yang berlaku
cian la lak kat dia
moga dia akan jumpe pasangan yang terbaik buatnya
Insya-allah :)

Sunday, November 28, 2010

Sizzling Yee Mee

Arini rasa macam nk mkn Sizzling Yee Mee
sbb dh lama x makan
klu kuar mst x de kesempatan nk mkn
Lagipun arini rs malas nk masak nasi
Once decide nk wat Sizzling trs search Google cari macam ne nak wat
Yee Mee my mum dh beli lama dh
Cuma dia x de kesempatan nk masak
baru ku tau rupa2nya senang je pun nk masak benda alah ni
lebih kurang cam kita nak wat Kuew tiau Ladna je
Jom kita tgk resepi yang telah aku tokok tambah skit2 :)

Bahan-bahannnya

2 1/2 gulung Yee Mee
8 ulas bawang putih ditumbuk
2 biji cili kering dipotong kecik2
2 cm halia dihiris nipis-nipis

Sebatang carrot dipotong panjang2

1/4 biji bunga kubis
Sedikit serbuk lada hitam
12 ekor udang sederhana besar
6 ekor sotong dipotong
6 biji fish ball
2 biji telur
4 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap
5 cawan air
3 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)

Cara memasaknya

1) Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.Tumis bawang putih,halia&cili kering sehingga naik bau
2)Masukkan carrot.Kemudian masukkan air
3)Masukkan bunga kubis,kicap,lada hitam&sos tiram.Biarkan sehingga mendidih
4)Kemudian masukkan sotong

5)Apabilah sotong dah separuh masak masukkan udang.Ini kerana udang lebih cepat masak berbanding sotong.Kemudian masukkan tepung jagung dan garam secukup rasa.
6)Masukkan telur
7)Apabila semua bahan dah hampir masak masukkan Yee Mee.Biarkan seketika hingga Yee Mee itu masak.
8)Padamkan api dan hidangkan


Inilah hasilnya :)

Sizzling Yee Mee ni aku makan ngan cousins pastu bagi skit kat umah nenek
sbb my dearest sis nk makan bubur nasi je arini





*** Resepi asal dari http://www.myresipi.com/top/detail/1092


Nota Lengan: For me cooking is a art.We can create our own recipes or juz modify from the existing recipes

Wednesday, November 24, 2010

Aha..x tau

X tau nk cte pe kt blog
no idea
cte xtvt arini jelah
arini makan lontong,rendang ayam&daging,nasi impit
my mum buat
rasa mcm ari raya lak
pas mkn g shopping ngan nenek
dari pagi sampai ke petang
ponattttttttt..........x yah cakap lah
lotih glerrrrrrrr...
Laparrrrrrrr sgt3!!!!!!!!!!!
rasa macam dh hbs lomak2 di badan g shopping
***pdhal byk je lg***
blk tu x menyempat nk tkr pakaian
trs cari makanan kt dapur
ptg ni igt nk kemas tp rs mcm malas la pulak
br skit baju yang dipindahkan ke dalam almari
makin besar almari makin banyak la pulak barang2nya
malasnyaaaaa nk susun
sape rajin nk tlg saya?????




Nota Lengan:Tokwan siap ckp lagi.Esk x leh kuar dh.Kalau tak duit habis lagi.Hahaha.....

Sunday, November 21, 2010

Budak2 zaman sekarang

Budak2 zaman skang ni dh pandai kan
klu potong rambut tu xnak yg biasa2 je
nk yg berfesyen2
salah satu contohnya sepupu2 aku ni
al kisahnya macam ni
budak dua org ni rambut dia panjang dh
pastu before raya aritu ayah dia dh bawak g barber shop
but unfortunately the shop closed
so they have to celebrate the Eid with long hair
today,my mom asked them to go to barber shop again
Unfortunately the shops are closed AGAIN
Only the third one is opened
So we(me&my mum)waiting for them outside the shop coz the shop is for men only
About half an hour we waiting for them
At last...
Tadaaaaaaaaaaa..................
Ini lah hasilnya



Adam Darwish: Dengan rambut ala2 trojannya.katanya nk potong rambut cam adik laki aku :)



From the side


Adam Danial : Dengan gaya rambut petak2...

Haiii...budak2 zaman skrg kan..
macam2
nk tergelak aku tgk kelatah si Darwish ni
pas rambut dia siap dipotong dia siap kelip2 mata lagi kat dpn cermin dalam kedai tu
hehe...
darwish..darwish...


Nota Lengan: Teringin nk bergaya ngan rambut pendek ala2 artis g2.Tp sesuaikah???

Saturday, November 20, 2010

Wedding Hani

Arini sorang lagi kawan sek rendah ku kawin
Dia wat majlis tu kat dewan di kb
sbb kg ktorg ni bese nya dilanda banjir
that's y dia book dewan awal2
but alhamdulillah setakat arini belom banjir lg walaupun hujan lebat mencurah2 baru2 ni
ktorg g majlis dia dh lewat gak la dalam kul 2 lbh
sbb Iman kje arini
Iman offer ktorg g skali ngan dia
so aku,Ina&Iman g satu kete
Senang leh borak2&bercerita dalam kete
before g wedding hani ktorg singgah supermarket dulu cari hadiah
walaupun tu majlis kesyukuran tp x bestlah klu x bawak pape
sampai sana sempatlah jumpe ngan kawan2 ms sekolah rendah dulu
Yan&family,amir&family,jeno,hakim,etyl&hubby,and farah&her hubby
Haii...sume bawak hubby masing2 ni
lama gakla ktorg melepak kat situ
kul 5 lebih baru beransur pulang
borak2 duk cte2 whose turn is da next
Jeno tu sibuk2 je tgk&selidik satu per satu ble tgk ktorg pakai cincin
Ada bakat nk jadi polis ni Mr.Engineer kita sorg ni
Ble sampai turn aku,aku as usual la jawapan standard
"Juz waiting for my card dear :) "
Aku bagi laluan utk org2 yg telah bekerja dahulu
aku study lagi duit pun tadak nk kawin
Hehehe....
Jom layan gambar2 yang sempat di snap sepanjang wedding Hani



Dari belakang kiri:Iman>Ina>Faiz>Hani>Cikngah>Yan

Depan kiri: Amir&anaknya-Ikwan>doc to be;Hakim>Jeno

This is the last pic with Hani's hubby becoz she said to her husband
the next pic
is only for ladies :)


Teman2 dari kecik sampai sekarang&insya-allah sampai bile2


Hani said:"farah,meh kt duk 2.Bagi org yg belom kawin pegang bunga"..
Layan jelah kan..xpe ni hari dia...

**That is a bouquet of fresh red roses**.Jeles bangaaaaaaaaaattttttttttttttttt!!!


Selamat lagi sorg teman2 ku melangkah ke alam baru
Doaku agar diaorg sume berbahagia hingga ke akhir hayat



Nota Lengan: Arini Nisa tunang...Congratulations to her.Moga semuanya berjalan lancar seperti yang diimpikan.Insya-allah