Wednesday, January 12, 2011

Malang Tak Berbau

Jika hujung tahun lepas
malang menimpa
gadis ayu Cik Masdenaidayu
bersama gadis manis dari Bagan Datok
Dayah Jawawi
apabila cermin kete si manis ni telah dipecahkan
oleh manusia yang tak berguna
Arini lak malang menimpa
kawan baikku dari matrik sampai skrg
Amy
Rasanya Amy lagi malang dari diaorg
sbb umahnya kene pecah masuk petang tadi
hbs lappy dia,handphone,kunci kete
and macam2 barang lagi hilang
barang2 kawan2 dia pun sama hilang
time tu sume orang g keje
amy lak g keje naik motor arini x bawak kete
nasib baik si jahanam tu x curi kete skali
klu tak lagi parah
aku pun baru tau
masa amy call kejap tadi
kisahnya bermula begini
aku ada send msg kat amy masa tu
dalam kul 7.17 mlm
tny dia cuti x bulan Mac nnt
sbb aku igt nk g melawat dia kt JB
tp xde respon
sepi je
pastu
masa aku tengah tengok cite Tiramisu
ngan fiza
ada sms masuk dari nombor celcom amy
sms tu berbunyi bergini

Fake Amy:"Saje je td.Aku bosan" - 7.52 malam

aku pelik
sbb mesej ni aku anta kt amy smlm
mana mungkin amy reply msg yang sama kt aku
sbb dia x penah never&never wat g2
so aku reply tanya

"Ko silap send msg ke ape?"

pastu Fake Amy reply:

"Ko silap send msg ke ape?" - 7.53 malam

bertambah2 kepelikan aku
tapi aku biarkan dulu
sbb nk g mandi n solat
pas solat aku call clcm amy
tp dh masuk voice mail
then call mxs amy
but she did'nt pick up da phone
a few minutes later
she called me
and said that she had just came back
from police station
making police report
suara dia pun sedih
aku x tau nk tenangkan hati dia macam ne
i'm speechless
dia ckp mayb her parents will come from Ipoh to JB tonite
yelah time2 macam tu
kehadiran ibubapa di sisi
amat2 lah diperlukan
kurang ajar betul percuri tu
tau nk keje senang je
aku harap diaorg dapat balasan yang setimpal
kene langgar traler ke
jatuh gaung ke
baru diaorg tau langit tinggi ke rendah
geram!!geram!!geram!!
skang ni Allah bagi cash je
tak de hutang2 nk tunggu akhirat nnt
ni lah masalah utama kita sekarang
dunia makin maju
rakyat makin mundur
akal yg dikurniakan Illahi
dipandang sepi
tidak digunakan dengan sewajarnya
agaknya diaorg akan mengerti &menghargai
bila Allah menariknya kembali
Dunia..dunia..

2 comments:

Abang Jonni said...

berat mata memandang... berat lagi bahu yg memikul...

CikNgah said...

betul