Thursday, March 24, 2011

Bunuh Diri Di KB Mall

Assalamualaikum dan Selamat Malam

Tadi aku buka facebook then tengok dekat wall my teacher yang dia baru je tengok cubaan membunuh diri kat KBMall petang tadi.Terkejut gak.Pastu terus
cari kat youtube dan tengok.Astagfirualahalazim...apalah nak jadi dengan remaja zaman sekarang ni.Nape cetek sangat pemikiran dioarang.Diaorang lupa ke akan kewujudan Allah s.w.t??Kalau ada masalah sekalipun bawak-bawaklah berbincang.Mengadulah pada Allah.Sesungguhnya DIA Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani.



Source:You tube




Source:My friend bagi link gambar ni


Aku pun tak tahu pe sebab sebenar budak ni bunuh diri.Ada yang cakap sebab dia terlanjur dengan bf dia.Ada yang cakap sebab fail spm.Pape pun sebab sebenar waallahualam.Hanya tuan empunya diri je yang tau.Tapi yang pastinya adalah membunuh diri ini termasuk dalam dosa besar.Sebagaimana sabda Rasullah s.a.w.Maksudnya:-

"Sesiapa yang membunuh dirinya dengan benda tajam,maka benda tajam itu akan dipegangnya untuk menikam perutnya di neraka Jahanam.Hal itu berlangsung selama-lamanya.Sesiapa yang menjatuhkan diri dari gunung semata-mata untuk membunuh diri,maka ia akan menjatuhkan dirinya ke neraka Jahanam selama-lamanya"

(Riwayat Abu Hurairah)

Allah berfirman:-

"Dan janganlah kamu membunuh dirimu,sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu"

(Surah An-Nisaa:Ayat 29)

Oleh itu,nasihat aku ialah berpeganglah pada ajaran Islam yang sebenar.Jadikan Al-Quran dan Hadis sebagai pegangan hidup dan jadikan Allah sebagai tempat berlindung dan tempat mengadu.Insya-allah hidup kita akan selamat dunia akhirat.Sesungguhnya tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan.Waalahualam...

2 comments:

ika said...

astagfirullah..ta ingat dosa lgsg..

♥♥Cikngah♥♥ said...

ntahlah ika.nauzubillahiminzalik