Bahan-bahannya
# Dada ayam(dipotong dadu)
# Daun kesum
# Carrot (dipotong serong)
# Bunga Kubis
# Bendi
# Cili padi (ditumbuk pecah-pecah)
#1 paket perencah asam pedas Adabi
Cara-cara membuatnya:-
1) Masukkan air,carrot,cili padi dan perencah asam pedas Adabi ke dalam periuk.Kemudian biarkan sehingga carrot empuk 50%.
2) Then,masukkan ayam,daun kesum dan bendi.Apabila ayam hampir masak masukkan bunga kubis.Masukkan garam secukup rasa.Biarkan seketika dan padamkan api.
# Dada ayam(dipotong dadu)
# Daun kesum
# Carrot (dipotong serong)
# Bunga Kubis
# Bendi
# Cili padi (ditumbuk pecah-pecah)
#1 paket perencah asam pedas Adabi
Cara-cara membuatnya:-
1) Masukkan air,carrot,cili padi dan perencah asam pedas Adabi ke dalam periuk.Kemudian biarkan sehingga carrot empuk 50%.
2) Then,masukkan ayam,daun kesum dan bendi.Apabila ayam hampir masak masukkan bunga kubis.Masukkan garam secukup rasa.Biarkan seketika dan padamkan api.
Asam Pedas Ayam Cikngah
Tak sabar nak menikmati asam pedas ni.Oh ye,lupa nak beritahu korang.Kalau korang nak asam pedas yang lebih sedap lagi macam ni caranya.Mula-mula korang panaskan minyak,then tumis bawang merah dan halia yang telah dikisar sehingga kekuningan.Kemudian masukkan perencah asam pedas Adabi,tumis sehingga pecah minyak.Then baru korang masukkan air dan semua bahan yang aku dah beritahu tadi.Resipi yang aku bagi tadi tu simple je.Sebab kat sini aku tak de blender so tak bolehlah nak kisar bahan-bahan tu.Kalau nak mayang bawang-bawang tu tak sedap.Oklah ye nak g makan ni.Bubye!!
2 comments:
nak mkn Bismillah dulu...
huhuhu..
Dah baca :)
Post a Comment