Friday, February 25, 2011

Selera Cikngah

Pernah dengar or kenal dengan ketam nipah??
Tak pernah??Ingin berkenalan dengannya??

Cuba tengok gambar di bawah ni



Haa...ni lah ketam nipah berkulit keras
hari ni cikngah makan gulai lemak cili api ketam nipah
nenek yang masakkan
sangat-sangatlah lazatnya
ketam ni my mom beli kt supermarket kelmarin
harganya Rm28 sekilogram
Terkejut??Mahal??
Actually ni dah dikira murah
sebab ketam nipah ni banyak khasiatnya
kalau korang nak tau kitaorang pernah rebus
ketam nipah ni
dan minum air rebusannya
sebab orang tua-tua dulu percaya air rebusan ketam nipah
dapat mengubati demam denggi

walaupun secara saintifiknya tiada vaksin
atau ubat untuk denggi

tapi tak salah kalau kita berusahakan??
ketam nipah ada dua jenis kulit lembut dan kulit keras
kulit keras lebih mahal dari yang lembut
mengikut laporan dari Utusan Malaysia
10 tahun yang lalu
,
ketam nipah ni hanya berharga Rm5 sekilogram
Klik Sini untuk tahu dengan lebih detail
dan sini untuk sup ketam nipah vs demam denggi



Cheezy Rice Seafood



Ni lak menu masakan cikngah semalam
disebabkan semalam cikngah ada hal nak keluar
at the same time jadi baby sitter
so terpaksa masak yang simple-simple je
nama masakan ni cikngah letak sendiri
tapi bahan-bahan dia ni cikngah ambik
based on rancangan masakan kat NTV7
tak ingat pe namanya
tapi chinese la
it taught us how to cook by making notes
meaning that kita tampal notes kat bahan-bahan masakan yang dah disiap
contoh,katakan kita nak goreng nasi
firstly bawang putih,letak dalam bekas
then tampal notes no.(1) atas tu
kemudian,cili giling@cili boh-no.(2)
and so on so forth
kiranya nanti kita just masak based on that instruction
i think it is very good because it easier for us
especially our children
:-)
so nanti tak delah diaorang beli makanan mengarut
kat luar sana lagi kan?
Kesihatan keluarga tanggungjawab kita :-)

4 comments:

ayu nmasdena said...

wawawawawawa. superliciousnya masak lemak cili api. wallaaa!

erk. rindu nsi goreng mu. auuwwww!

Cikngah said...

igtkn rindu ko aku..huhu ;p

zOeY zAu YaH said...

ketam masak lemak sedap oiii ! hahahaha akak ni buat saya terliur lak

Cikngah said...

akak pun terliur ni dik oii...aritu makan skit je.konon2nya dietlah.haha