Tuesday, August 16, 2011

Tauhu Sumbat

Assalamualaikum


Apa khabar semua?Dah siap memasak untuk berbuka?Arini aku masak lauk simple je untuk berbuka iaitu seafood masak sambal dan tauhu sumbat menjadi pilihan sebagai pembuka selera hari ini.Nak tahu macam mana cara nak wat tauhu sumbat ala Cikngah??Jom tengok kat bawah:-

Bahan A:-

-3 keping tauhu(dipotong dua menjadi bentuk 3 segi)

Bahagian B(Inti)

-sedikit isi ayam bahagian dada
-Carror dipotong panjang-panjang


Bahan C (Kuah Kacang)

-Seulas bawang merah(dimesin)
-Dua ulas bawang putih(dimesin)
-Sedikit cili kering(dimesin)
-Kacang tanah yang dah siap ditumbuk
-Sedikit air
-Gula melaka


Cara-cara membuatnya:-

1)Goreng bahan A dan ketepikan
2)Dengan menggunakan sedikit minyak goreng carrot dan ayam.Kemudian masukkan sedikit garam dan biarkan sehingga masak.
3)Untuk membuat kuah kacang,mula2 tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing.Kemudian,masukkan sedikit air,kacang,gula merah dan sedikit garam.Biarkan sehingga sedikit pekat dan padamkan api.
4)Sumbat inti tadi kedalam tauhu yang telah siap digoreng.Kemudian hidangkan bersama kuah kacang.Siap!!!



Haa...inilah tauhu sumbat ala Cikngah.Tak sabarnya nak makan waktu berbuka nanti.Oklah semua jumpa lagi di entry akan datang.Selamat berbuka :)

2 comments:

Nisa said...

bile nak buat che mek molek lak? pastu pos sini :P

♥♥Cikngah♥♥ said...

cek mek molek kene tunggu blk kg.nantikan esk kuih lompat tikam.hehe