Sunday, May 29, 2011

Cek Mek Molek


Kuih cek mek molek ni merupakan kuih tradisional Kelantan.Kuih yang paling simple dan senang untuk dibuat.Dari last week lagi teringin nak makan kuih ni.Tapi tak suka beli yang orang jual.Sebab kuih diaorang mesti keras macam batu.Banyak tepung dari ubi.So untuk memuaskan hati sendiri aku beli ubi keledek,then buat sendiri.Aku memang suka sangat3 kuih ni.Kalau kat kampung mesti suh tokwan buat.Sape tak tahu cara-cara nak buat kuih ni boleh tengok steps kat bawah.Senang je :).



1- Potong ubi keledek bulat-bulat

2- Rebus ubi keledek tu sehingga empuk


3 - Apabila telah masak,biarkan ia sejuk seketika. Kemudian masukkan gandum dan uli sehingga sebati.
***Jangan masukkan tepung terlalu banyak nanti kuih jadi keras***

4 - Adunan selepas diuli




5- Then buat bulat-bulat begini supaya nanti kuih senang untuk dibentuk.

6 - Pastu penyek kat tengah kuih tu dan letakkan sedikit gula



7 - Bentukkan kuih mengikut bentuk yang disukai


8 - Bila kuih dah siap bolehlah goreng





Tadaaaa..ni lah rupa cek mek molek aku lepas siap digoreng

Simple je kan.So jangan malas-malas ye belajar buat kuih tradisional.Jangan asyik belajar buat makanan western je.Tradisi kita sanjungan kita.Selamat berhujung minggu :-)


Nota siku: Masa bertapa dengan Secret Garden tamat sudah.Sarang heyo Oscar!!

6 comments:

YuYu nmaSdEna said...

oit cek mek, thanks for the cek mek molek! hahahahahaha. gigih buat bentuk love tu. :P

♥♥Cikngah♥♥ said...

X gigih mn pn u.penyek2 dia jd la bentuk tu.nk wat bentuk ikan tp x terjd.hehe

Abang Jonni said...

huhuhu... rajin ah buat kuih...

♥♥Cikngah♥♥ said...

AJ:X rajin mana pn.tp sbb nak makan tu yg buat

s.y.a.r.q said...

aku suka cek mek molek!!!

♥♥Cikngah♥♥ said...

nnt aku buatkan utk ko ye syarq :)