Thursday, December 15, 2011

Grilled Butter Chicken

Assalamualaikum


Hallu sume.pe khabar?aku alhamdulillah sihat.masih diberi peluang untuk bernafas di dunia yang fana ini.arini aku nk share ngan korang resepi grilled butter chicken.hahaha...actually aku terliur tengok iklan grilled butter chicken kat chicken rice shop masa g giant kelmarin.tu yang arini wat.before ni aku just pernah wat butter prawn je.so arini aku tryla lak wat ayam.jom tengok cam ne cara nak wat.


Bahan A (Bahan Perapan)

-ayam dipotong kiub
-bawang merah,bawang putih,halia(tumbuk)
-sedikit kicap
-sedikit garam
-sedikit olive oil(tak letak pun x pe)
-sebiji putih telur(depends pada kuantiti ayam yang digunakan)

Cara membuatnya

1)Perap ayam dengan semua bahan perapan di atas selama 20minit or lebih supaya ayam dapat meresap bahan perapan tadi.Lagi lama korang perap lagi lembut ayam korang tu.
2)Salut ayam yang diperap tadi dengan tepung jagung dan goreng sehingga garing.


Bahan B

-sedikit butter
-daun kari
-daun kunyit(tak letak pun tak pe.tapi aku suka.sebab bau dia wangi.hehehe)
-beberapa biji cili padi dihiris
-bawang putih,bawang merah(dimayang)
-susu cair(lebih kurang 1/4 cwn)

Cara-cara membuatnya.

1)Panaskan kuali,masukkan butter.Kemudian masukkan bawang2,cili dan daun kari.Tumis hingga kekuningan dan naik berbau wangi.
2)Masukkan ayam yang telah digoreng tadi ke dalam bahan tumisan ini.
3)Masukkan susu cair,daun kunyit dan sedikit garam(klu tak letak garam pun x pe sbb dlm ayam tadi dah letak).Gaul hingga rata dan cepat2 angkat.Siap :)




tadaa...inilah grilled butter chicken yang aku wat tadi.Takde kuah sebab aku terlambat angkat pas letak susu tu.hehehe....k la nak sambung tengok family outing.bubyeeeeeee....




4 comments:

Abang Jonni said...

huhuhuhuhu... nampak sedap... menjadi tuuu...

♥♥Cikngah♥♥ said...

sdp ke?hehe..AJ kne rs dulu br tau ^_^

eddie said...

yum3...sedak nyer

♥♥Cikngah♥♥ said...

mknla eddie nok gk.hehe