Friday, June 3, 2011

Gulai Lemak Cili Padi Ketam



Alhamudillah baru siap berbuka puasa.Pembetulan baru pas makan sebenarnya.Berbuka dah tadi dengan air kosong.Then mandi and solat maghrib dulu.Tu yang lewat makan.Berjaya juga puasa sunat 1 Rejab arini.Maybe sebab dah lama tak puasa so bila start puasa rasa penat je.Hari ni tetiba rasa nak makan nasi.So menu pilihan untuk berbuka adalah gulai lemak cili padi ketam dan sayur goreng.Memang hancusla diet arini.Tengoklah menu pilihan pun makanan yang berlemak.Ntahlah teringin sangat nak makan gulai lemak tu yang break the rules.Nak masak gulai lemak ni simple je.Kalau sape-sape yang tak tahu boleh tengok resepi kat bawah.

Bahan-bahannya:-

- 3 ekor ketam
- Kelapa parut setengah biji diambil santannya
- 3 labu bawang merah India sederhana besar (ditumbuk/diblender)
-10 biji cili padi hijau
(ditumbuk/diblender)
- 3 batang serai (diketuk)
- Sedikit serbuk kunyit (if ada kunyit hidup lagi better sebab lagi kuning)

Cara memasaknya:-

1) Masukkan santan,bawang,cili padi,kunyit dan serai ke dalam periuk

2) Letakkan di atas dapur dan biarkan sehingga mendidih

3) Masukkan ketam dan garam secukup rasa.Biarkan seketika sehingga ketam
masak dan padamkan api





Inilah rupa gulai lemak cili padi ketam Cikngah.Memang betul-betul pedaslah.Perut den pun terasa panas ni ha.Opss..lupa nak inform.Kalau korang nak pilih ketam yang banyak isi korang pilih ketam yang berat. I mean korang angkat ketam tu letak atas tangan korang.Kalau rasa berat ambik.Sebab kalau ketam tu ringan memang sah-sah isinya sikit.Kulit je lebih.Tak caye boleh cuba sendiri.Ok guys jumpa lagi di next entry.Nak sambung wat tesis.Selamat malam.

9 comments:

Eyda Syahida said...

tetiba laparrr.... huuuu~~

♥♥Cikngah♥♥ said...

Eyda:Jom makan :)

ain nadzirah said...

sedappnye..tgk gambar pon dah terliur nie..huhu

♥♥Cikngah♥♥ said...

hehe..thanks ain :)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

little_teddy said...

sedapnya aku tengok ketam tuhhh.huhuhu

*Miss Syahnia* said...

pergghhh sekor ketam yg sgguh
mnyelerakan..glurp!!

♥♥Cikngah♥♥ said...

zuwairi:insya-allah.tq sudi jenguk :)
little_teddy:hehe..
miss syahnia:nnt buat ye :)

obat mata herbal http://www.saesalera.com/product/view/43/obat-mata said...

top markotop.