Wednesday, June 12, 2013

Excited Mom-to-be

Assalamualaikum....


Almost one year x update blog ni.Makin hari penyakit M makin menjadi2 especially pas kawin&start keje..But today dek kebosanan tahap cipan laut dan darat maka kugagahkan jua jari jemari ni tuk berkongsi cerita..Tak tau nak gambarkan camne perasaan skrg.Syukur dan gembira sangat2 sbb dikurniakan seorang suami yang baik&memahami.N our coming bb sebagai tanda pengikat cinta kami.
    Alhamdulillah few days lagi my pregnancy dah nak masuk 7 months.Excited sangat duk counting da days nk tgk baby kuar...Skrg ni lagila bb dh bergerak aktif asyik menendang2.Kadangkala tersentak kita dibuatnya.Tapi rasa seronok sangat.Bila dia tido mulalah mengusap2 perut or alunkan ayat2 al-quran nak suh bb bangun.Dan of courselah ada respond.Umi sukaaaaaaaaaaaaaaaa...........Hihihi...
  
Tapi my bb ni pandai  tau suka main hide n seek ngan abi dia.Kita tengah syok2 tgk dia gerak then bila hubby letak tgn kat perut trs dia diam je.Bila angkat tgn dia gerak balik.Cuma skrg ni my bb dah kurang dah main cam tu.now dia gerak je bila ltk tgn.Mayb sbb my hubby slalu ckp"abi ngajukla ngan bb" ;-)

Bb belum kuar lg dh rasa excited.Ari2 usap perut  sambil cakap ngan bb.Yang bestnya bb mst bergerak bile wat camtu.Rasa seronok lak bila wat g2.Banyak tips dan ilmu yang dapat sepanjang kehamilan ni hasil dari menggoogling.Yang kelakarnya aku dh mula belajar teknik pernafasan&teknik meneran dengan betul utk memudahkan proses kelahiran nnt.Tapi takdelah push beria2 ye.kang sakit sumenya nnt.Bkn pe i believe one thing teknik pernafasan&cara meneran yang betul dapat mengurangkan risiko ibu kekurangan tenaga ketika mahu melahirkan dan jg dapat mengelakkan dari berlakunya banyak koyakan ketika melahirkan.Paling penting JANGAN menangis@menjerit sbb tu blh mengurangkan lagi tenaga si ibu.Just teran macam kita sakit sembelit tu.Hasil dari bacaan aku,kalau kita meneran dgn cara yg betul tak mustahil "NO EPI"& no jahit2 ye.aku bab2 jahit ni memang ngeri skit.So i'll try my best la kan even aku tak tahu lagi cam ne kisah aku d labour room nnt.Argh...berdebarla pulak memikirkan saat2 kelahiran nanti tapi x sabar nak tgk our bb lahir ke dunia.Moga Allah mempermudahkan semuanya ;-)

Another  info is banyak2kanlah membaca ayat2 al-quran ketika pregnant especially surah maryam,yusuf,luqman dan yaasin.Kalau tak leh hbskan sume sekaligus pn xpe baca skit2.Cam sehelai dua ke skali baca tu.Cam aku,tiap kali nak baca tu aku usap perut sambil beri salam ajk bb bgn baca bersama kt.Sambil2 tu berdoalah semoga Allah mempermudahkan proses kelahiran nanti&bb lahir dgn sihat sempurna.Ada gak nasihat dari member2 yg dh pernah bersalin suh minum air kelapa banyak2,mkn buah kurma utk bekalkan tenaga&menyapu minyak kelapa dara di jalan lalulan bayi keluar untuk memudahkan proses pembukaan jalan tersebut apabila tiba saat melahirkan.Makan half boiled egg ketika kesakitan hendak bersalin tiba juga  boleh membantu membekalkan tenaga kepada ibu.Pendek kata banyaklah info-info pasal kehamilan&kelahiran ni.Kalau korang nak tau details rajin2lah g date ngan En.Google ye.Apapun sume tu hanyalah usaha yang kita boleh lakukan.Selebihnya Allah yang menentukan sebab DIA adalah sebaik2 perancang.Waallahualam ;-)




3 comments:

cplud miera said...

assalam mommy to be. lame betul xbersiaran kan? mmg betul pon petua tu. aku start minum air kelapa dari 8bulan. alhamdulillah kulit baby bersih mase lahir tu xder lendir2 sume. minyak kelapa dara pon bagus. gudluck dear. dah scan ke? boy ke girl?

♥♥Cikngah♥♥ said...

wslm cplud.hihi...dh scan dh.bb girl.insya-allah :-)

twinscraftlife said...

Hi! 안녕하세요~~! We are Twinscraftlife! we sell
purely handmade products such as pouch,
phone cover, pencil case, and more cute items!
쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
http://twinscraftlife.blogspot.com